SEMLOR



Mina mjölkfria semlor.

Igår var jag och Johan duktiga. Vi började med att laga middag till familjen, det blev kycklingwook och äggnudlar med teriyakisås. Sen knåpade vi ihop så mycket som 16 semmelbullar (semlebullar?)! Det blev supergott. Jag orkade bara äta upp en av mina två semlor igår, den andra står och väntar på mig i kylen nu. Jag kan se fram emot att äta den under dagen, nu när jag äntligen är frisk!


Mjölkfria semmelbullar:

2 dl sojamjölk
½ dl oatly matlagningsgrädde
1 pkt torrjäst
½ dl strösocker
1 rågad tsk malen kardemumma
1 krm salt
6 ½ dl mjöl (4 ½ dl vete, 2 dl rågsikt)
75 g mjölkfritt margarin

Fyllning:
300 g mandelmassa
ca 3 msk sojamjölk
5 dl luftig visp
Lite mjölkfri vaniljglass
Florsocker

Gör bara så mycket fyllning och grädde som behövs till de semlor som ska serveras.
Det smakar alltid godast när det är nygjort!


Har du inte dessa mjölkfria ingredienser fungerar det bra med vatten istället.

Gör så här:

1. Värm sojamjölken och matlagningsgrädden i en kastrull till ≈40° C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke (även jästen).
3. Rör ihop de torra ingredienserna med mjölken.
4. Klicka i smöret.
5. Rör tills degen är klar.
6. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
7. Ta upp degen på bakbordet och dela upp den i 16 jämnstora delar.
8. Rulla 16 fina bollar och lägg upp dessa på en plåt.
9. Låt bullarna jäsa i minst 30 minuter.
10. Sätt på ugnen på 200°C.
11. Grädda bullarna i ca 9-10 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.

12. Vispa grädden med lite glass.
13. Gröp ur en del av bullarna.
14. Blanda mandelmassan med utgröpet och en liten skvätt mjölk.

15. "Sätt ihop" semlan.
16. Pudra över rikligt med florsocker.

KLART!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0