TRÄDGÅRDSFIX


Igår jobbade jag i flera timmar med vårt igenväxta jordgubbsland, eller ja... som det tidigare var - ett ogräsland.
Jag hann inte klart, men jag tänkte att det kunde vara kul att se en del av hur det såg ut innan. Vi hade egentligen tänkt gräva bort landet och så gräs, men jag fick ett ryck och räddade det. Det blev sjukt stor skillnad!

Jag började med att plocka upp alla plantor - jordgubbar, smultron och åkerbär. För att det inte skulle bli för mycket på en gång började jag med en del av landet, ca en femtedel stor. Sedan grävde jag ganska djupt ner i marken för att få bort all exing och annat ogräs. Det var fruktansvärt mycket jobb eftersom ogräset hade tagit över totalt.
Sedan förbättrade jag den gamla matjorden som var alldeles grå med ny och fin plantjord. Efter det valde jag ut vilka plantor som skulle få stanna kvar i landet. Då fick alla åkerbär flytta och några smultron- och jordgubbsplantor fick stanna. Efter det gjorde jag gropar till plantorna och lade i lite mer plantjord, vattnade lite och så fick de hoppa ner. När alla plantorna på den delen var nere i jorden lade jag över barkmull. Och sedan fortsatte jag så på de resterande ytorna, förutom den sista lilla biten som jag inte orkade ta igår kväll.

Det blev jätte, jättestor skillnad på landet. Det som tidigare var en åker kan man nu se är ett smultron/jordgubbsland. Åkerbären tänkte vi först flytta till skogen, men sedan kom jag på att vi lika gärna kunde sätta dem bakom vedbon. Klarar de sig så klarar de sig, gör de inte det så gör det ingenting eftersom de annars skulle ha varit i skogen.

Efter rensningen blev en massa plantor över. En del planterade jag i en stor kruka, de andra sparade jag i en stor låda för framtida plantering.

KALASFIKA 6 JUNI

Av någon anledning glömde jag helt bort att använda kameran på kalaset och ta kort på folket, men här kommer iallafall ett litet smakprov av vad vi åt.

Johan hade varit snäll och fixat brödet, tack sötis.


Mina favvisar: Pizzabullar :D

Och två av mina egenhändigt ihopknåpade tårtor.


JORDGUBBSLAND

Igår planterade jag och Johan ner jordgubbsplantorna som jag fick av mormor och morfar i födelselsedagspresent. Jag hade önskat mig Korona och Kent, duktiga som de är så fick de tag på båda två. Gissa om jag blev glad!!

Eftersom vårt (familjens) vanliga jordgubbsland inte mår speciellt bra tänkte jag odla de här jordgubbarna i pallkragar. Förhoppningsvis kan ogräsmängden minska drastiskt, det blev inte bara praktiskt utan ganska snyggt också!


Vi började med att ställa upp pallkragarna på ett soligt ställe och stagade upp dem så att de stod stabilt på marken.

Sen var det dags att klippa ut markduken. Den förhindrar att ogräs kommer upp från marken till pallkragen. Det enda ogräs som kommer in kommer från luften.


Häfta fast markduken i pallkragen med en häftpistol. Vik gärna upp duken en bit upp mot kanterna för att vara säker på att ingen grön inkräktare kommer igenom.

Nu är det dags för jorden! Vi använde oss av tre olika sorters jord: Plantjord, morfars egenblandade jord och barkmull.

I botten la vi plantjord som vi sendan varvade med morfars jord för att all näring ska kunna nå jordgubbarna.

Och äntligen, planteringen! :)

Vattna rikligt på plantorna.

Och på med barkmullen.

Gör sen samma sak en gång till (eller gör allt på en gång).
KLART!!
FÖRTIDSKALAS & GRILLAT

Dagen har spenderats med förberedelser för de närmsta dagarna, eftersom jag fyller år på tisdag.

Nu är Ewy och Göran här och vi sitter och slappar i soffan inför fikat. Magen är fylld med supergott grillat kött, ugnsbakade rotsaker och mumsiga såser. Nu fattas bara efterrätten!


Efter middagen öppnade jag en massa paket från familjen Anundsson. Ewy hade gjort ett roligt rim där jag fick gissa inför varje paket vad det skulle vara. När allt var klart var hela 5 stycken paket öppnade!!!

1. Simfötter. 2. Simglasögon och snorkel. 3. Pincett. 4. Presentkort. 5. Dubbel trisslott med 50 kronors vinst.
TACK, TACK, TACK, FÖR ALLA PAKET!
Snart simmar jag bland fiskarna i Tavelsjö.

RSS 2.0